انبار از لحاظ شکل به سه دسته ی پوشیده ،سرپوشیده یا هانگارد و باز یا محوطه دسته بندی میشود.
انبارگردانی چیست؟
به طور کلی تعیین مقدارموجودی کالا در پایان هردوره ومطابقت موجودی انبار با مقادیری که در کارت های ریالی و عددی (کاردکس کالا) و سیستم نرم افزاری ثبت شده است و در نهایت کنترل و اصلاح میزان اضافه و کسری موجودی کالا را انبارگردانی میگویند.
بر طبق استانداردهای حسابداری لازم است دست کم سالی یکبار در انبارهای شرکتهای صنعتی،تولیدی،بازرگانی انبار گردانی انجام شود.
با توجه به اهمیت و میزان و ابعاد کالاها این زمان می تواند کوتاه تر هم شود.
هدف اصلی از انبارگردانی، شمارش موجودی کالا برای حصول اطمینان از وجود کمی و کیفی و کنترل کالاهااست.
چرا باید انبارگردانی کنیم ؟
یکی از اقلام مهم دارایی ها، موجودی است و در پایان دوره ی مالی ارزش موجودیها تاثیر قابل ملاحظه ای در میزان سود و زیان شرکتها دارد،به همین دلیل در هر دوره مالی لازم است که دست کم یکبار کل موجودیهای شرکت را شمارش نمایند تا از عدم مغایرت موجودیها با کاردکس حسابداری و کاردکس موجودی انبار اطمینان حاصل شود.
مزایای انبارگردانی
ایجاد اطمینان از اعداد بکاررفته در صورتهای مالی
جداسازی اجناس ضایع شده (غیرقابل مصرف) و ایجاد نظم در انبار
افزایش صحت عملکرد حسابداران و انباردارها
مزایای سیستم صحیح انبارداری
مشاور انبارگردانی و یا حسابداران با نظارت کردن دقیق بر موجودی انبار، از افزایش یافتن بیش از حد کالاها در انبار جلوگیری میکنند و درنهایت از خرابی کالاها و زیانهایی که به دلیل تغییر قیمت کالاها ایجاد میشودجلوگیری به عمل می اورند .
دریافت و استقراریافتن کالاها ، حفاظت از انها و در دسترس بودن موجودیها در انبار به آسانی انجام میشود و نیازهای سازمان به موقع برطرف میشود.
از سفارشهای تکراری جلوگیری میشود.
اطلاعات مورد نیاز مدیران در رابطه با مقدار موجودی کالا و میزان مصرف ان به موقع تهیه و شمارش به آسانی صورت میگیرد.